Debut ca organizator. Concurs de ciclism la Cornești
Știam din auzite că e mai greu pe margine decât în vâltoarea competițiilor sportive. M-am convins singur după ce, alături de mai mulți prieteni, m-am ocupat de organizarea unui concurs de ciclism în satul Cornești (comuna Orțișoara) din Timiș. Localitate mică, oameni puțini, s-ar putea zice, nu ar trebui să fie multe probleme… Însă lucrurile nu au stat deloc așa. Așa că duminică 14 august, cu emoții mari dar și cu optimism, mi-am făcut debutul într-o nouă meserie. Întâi de toate, am fost surprins de numărul mare de concurenți, 104, din două județe (Timiș și Arad). Cum concursul își propunea mai ales promovarea ciclismului în rândul copiilor, am avut nu mai puțin de 54 de participanți sub 18 ani. Cel mai mic a avut doar patru ani și amuzant a fost faptul că și-a scos roțile ajutătoare de la bicicletă chiar înainte de start. Dar, gata, trebuia să dăm startul. Mai întâi pentru copiii din grupa 7-10 ani, apoi pentru celelalte două categorii (10-14 și 14-18 ani). Uitasem oarecum cât de reconfortantă este bucuria ce se citește în ochii unui copil. Mi-au reamintit acest lucru zecile de puști, care zgomotoși, nerăbdători, emoționați, bucuroși, s-au pus pe biciclit și cu mult entuziasm au parcurs traseul concursului. La final au fost așteptați de aplauzele zgomotoase ale susținătorilor. Ce mai, a fost o atmosferă grozavă. Ca să vedeți că evenimentul a fost unul cu ecou în sat, să știți că până și slujba de la biserică a început mai devreme, pentru a permite localnicilor fie să participe la concurs, fie să fie spectatori.
Traseul a fost în mare parte pe suprafața celei mai mari cetăți din epoca bronzului din lume, din zona Iarcuri-Cornești (un film interesant despre aceasta puteți vedea aici www.youtube.com/watch?v=oNZiAHx11N8&feature=player_embedded), adesea concurenții pedalând pe zidurile acesteia, acoperite de o mică suprafață de pământ. Legat de traseu, am avut unele probleme la un moment dat deoarece cineva a mutat fanioanele de direcționare, astfel încât cicliștii profesioniști să o ia într-o direcție greșită, noroc însă că am observat asta la vreme și am putut redirecționa concurenții.
Sunt convins că vor mai fi fost și alte probleme în organizare, dar atunci – prins de agitație și de multele chestiuni de rezolvat – nu ne-am dat seama de ele. Alături de prietenii Francois Vulliet și Vasile Gotzo, care au contribuit cel mai mult la acest concurs, îmi cer scuze pentru eventualele disfuncționalități.
Oricum, una peste alta, cred că a fost un concurs grozav, cel puțin din perspectiva premiilor și ținând cont că l-am organizat în doar o lună și jumătate după ce ne-a venit ideea.
După cum spuneam, premiile au fost numeroase, aproape pentru toată lumea: 8 biciclete, o medalie pentru fiecare participant, plus câte o doză de baton Isostar, geluri, 42 de căști de ciclism pentru copii, 60 de tricouri de ciclism, de bună calitate, cazare la pensiuni pentru 20 de persoane, timp de două zile, un zbor cu elicopterul pentru patru persoane (premiu oferit la tombolă), dar și 70 de pulovăre și 50 de lenjerii de pat. Nu în ultimul rând, au fost trei ciaune mari, pline cu fasole, miel și cârnați, la care au servit masa aproape 400 de persoane, atât concurenți cât și localnici.
M-am bucurat să particip la construirea propriu-zisă a podiumului de premiere, chiar dacă știam că nu voi putea urca pe niciuna din treptele sale. O altă mare realizare din punctul meu de vedere este faptul că deja am format o echipă de copii din Cornești, care va participa la un concurs de mountain bike ce va avea loc pe 4 septembrie la Timișoara.
Acum, organizând acest concurs am înțeles că așa ceva nu este tocmai ușor, probabil că au fost câteva greșeli la organizare, însă de un lucru sunt convins: anul viitor va fi mai bine. Am învățat multe, iar cea mai mare bucurie a fost văzând atâția copii la start și pe podium.
În încheiere aș vrea să aduc mulțumiri sponsorilor, fără de care acest concurs nu s-ar fi putut desfășura. E vorba de: Primăria Orțișoara, Cottontex, Isostar, Mewi, SW Umwelttechnik, Margus International, Pensiunea Mraconia, Cinq, Dunca Expediții, UTT, Vival trans, Inca tex. Iar ca persoane fizice: dl. Emil Cristescu, Bigi Nae, Nicu și Mitică (cei trei bucătari șefi de la ceaunuri), Lucian Clinciu (mulțumiri speciale), Jean Chinstophe, Regiment 13 (prieten motociliști), Dode (Ciobanu), familia Mihalachi dar și pompierilor si poliției din Orțisoara.
În ceea ce mă privește, următorul concurs la care voi participa este Tri-Aluta, de la Sf. Gheorghe, pe 21 august. Va fi unul pregătitor pentru Triatlonul de la Mamaia (3 septembrie) și pentru Campionatul național de triatlon (17 septembrie).