Bilanț provizoriu 2013
O, ho, ho, ho.. dragii moșului, deși nu a venit încă vremea Crăciunului și a sfârșitului de an, simt nevoia să trag totuși niște concluzii, să fac un bilanț al anului 2013.
După o scurtă și (zic eu!) bine meritată pauză, sunt acum la începutul perioadei de pregătire pentru viitorul sezon competițional. Am mai mult timp liber, mă simt oarecum nostalgic privind înapoi la 2013, care indiscutabil a fost un an bun pentru mine.
Să încep prin a pomeni ultimele curse la care am participat și despre care nu am povestit încă…
Acum aproape două luni, pe 17 august, am ajuns la cea de a treia ediție a concursului de ciclism Iarcuri Cornești Trophy. Dacă anul trecut am avut la start 180 de participanți, anul acesta au fost 218, ceea ce ne-a bucurat foarte mult. Dintre ei, 119 participanți au avut sub 18 ani, inclusiv copii sub 6 ani (ce au parcurs un traseu de 1km). Cei mai mari, au parcurs distanțe de 3k, 8k sau 20 km. Adulții, la categoria Elite, au biciclit pe 40 km.
Îmi doresc, alături de prietenii mei din zonă, să promovăm ciclismul la nivel de sate, acolo unde de cele mai multe ori există copii cu potențial foarte mare, dar care nu au șansa să arate ce pot din cauza lipsei competitiilor. În Cornești, spre exemplu, există 250 de gospodării și au participat 60 de copii…
Dorim să aducem mulțumiri tuturor celor care susțin promovarea acestui eveniment în rândul copiilor: Primăria Orțisoara, S.C. Cing S.R.L., Bega Grup, S.C. IQ Vega S.R.L., S.C. Cottontex S.R.L.., S.C. Dunca S.A., Bufet Jadani Mixt Jadani, S.C. SW Umwelttechnik Romania S.R.L., S.C. Fropin S.R.L., Isostar Romania, S.C. Magus S.R.L., S.C. Gelatiamo S.R.L., S.C. CEI S.R.L., S.C. Mewi Import-Export S.R.L., Regiment 13, Carpastik, Euroccoper.
După doar două săptămâni, pe 1 septembrie, am luat startul la un triatlon la Tulcea – Rowmania Delta Triatlon – o competiție nouă cu organizatori entuziaști. Unul dintre cei implicați în organizarea acestui eveniment a fost marele sportiv Ivan Patzaichin, care a dat startul și a făcut premierea. Recunosc că am ajuns la Tulcea dornic să ocup prima treaptă a podiumului, deși știam că nu o să-mi fie ușor. Luam în calcul chiar să abandonez, căci cu puțin timp înainte îmi rupsesem degetul mare de la piciorul stâng (ruptură parcelară). În timpul antrenamentelor de înot și bicicletă durerea era suportabilă, dar alergarea a fost total exclusă din program. Nu am forțat prea mult, atunci când a fost cazul am mai strâns din dinți, așa că în cele din urmă, la final, am reușit să mă clasez pe prima treaptă a podiumului. Chiar dacă a fost la prima ediție, Rowmania Delta Triatlon, a fost foarte bine organizată, așa că felicitări și mulțumiri tuturor celor implicați.
Nu am apucat să mă ohihnesc prea mult căci am pornit din nou la drum. Peste doar câteva zile, mă aflam la Constanța pentru a lua startul la ultima competiție de triatlon a anului în România: Triatlon Challenge Mamaia, 7 septembrie.
La acest concurs am avut puține emoții. În seara de dinaintea cursei am fost mai agitat decât de obicei, fără să îmi dau seama prea bine de ce. Poate oboseala de final de sezon, poate altceva… Important e că în ziua concursului totul a mers strună.
Știam foarte bine ce am de făcut: să plec foarte tare la înot, aproapte la maximum, pentru a ieși în același timp cu principalul meu contracandidat, Alex Diaconu. Se dă startul și spre surprinderea mea ritmul era unul tare, dar nu de speriat. Simțeam cum controlez prima linie. Intrăm pe ultima sută de metri, forțez încă un pic și ies primul din apă. Știu că sezonul acesta am progresat foarte mult la înot – dacă anul trecut eram la 24 min pe distanța de 1500 m acum sunt la aproximativ 19min:30sec – și îmi doresc să nu mă opresc aici.
Dar să revin la cursă. Ies din rastelul de bicicletă fără numărul de concurs, am uitat pur și simplu să mi-l pun. Știam că mai târziu voi primi o penalizare 20 de secunde.
La proba de bicicletă m-am simțit foarte bine și am mers în forță. De pe margine, Flabio, antrenorul alături de care lucrez din iunie, îmi arată timpul care se mărește pe fiecare tură față de Alex și ceilalti participanți. Intru în zona de tranziție, îmi simt picioarele relaxate, mă ascultă, asta e bine.
Și la alergare am mers bine, cu un ritm de 3min:15sec-3min:20min/km. M-am simțit excelent, însă îmi doresc ca anul viitor să pot alerga undeva sub 31min pe 10 km.
Am câștigat, așadar. La festivitatea de premiere am ținut ca alături de mine să fie prezent și antrenorul meu, Flabio Carmona, pentru a împărtăși bucuria și laurii victoriei. Una peste alta, concursul a fost foarte bine organizat, peste 800 de participanți. Mulțumiri speciale organizatorilor.
Două săptămâni mai târziu, a avut loc cel mai important concurs al sezonului: Campionatul Balcanic de Triatlon. Să povestesc însă un moment anterior concursului. Vineri, 20 septembrie, la ora 04:30 sunt în fața bazinului de înot. Portarul mă știe deja, suntem prieteni. Douăzeci de minute mai târziu intru în apă. Înot spate, se văd stelele pe cer, afara este cam rece și îmi îngheață nasul. Flabio are căciulă, mănuși și un hanorac gros pe el. Dar să zicem că el e cubanez și nu prea e obișnuit cu vremea de sfîrșit de septembrie din România. Termin antrenamentul după aproximativ o oră de înot. Mă opresc la capătul bazinului și îi spun lui Flabio: “Îmi doresc să câștig balcaniada“. E pentru prima dată când cred sincer că e posibil și aici trebuie să spun că e și meritul lui Flabio, care mi-a transmis și impus dorința de a câștiga. Flabio îmi zice: “Privește în jurul tău. Câți sportivi sunt în apă la ora asta?“. Era inutil să mă fi uitat în bazin. Dar totuși o fac. Nu era nimeni. Flabio mă întreabă: “Unde crezi că sunt ceilalți sportivi?“. Tot el răspund: “Îți spun eu, toți dorm la ora asta. Ești singurul. Asta face diferența“.
Pe 22 septembrie e ziua concursului. La Kladovo, în Serbia. Simt în continuare o mare dorință să câștig.
Încep o încălzire ușoară, cu vreo 50 de minute înainte de start. La un moment dat îi văd pe susținătorii mei, veniți din Timișoara, să vadă cursa. Vă mulțumesc Anabelle, Olga, Iulia, Simon și Francois pentru sprijinul acordat, ceea ce mi-a dat putere.
Intru în atmosfera de concurs. Treptat mă rup de lume, nu mai văd și nu mai aud nimic. Sunt în prima linie de start, asta pentru că anul trecut mă clasasem pe locul trei. Am emoții, ba chiar tremur.
Nu aveam stabilită nicio tactică pentru această cursă, urma să adaptez totul în funcție de ce se întâmpla în jur. Știam un singur lucru: trebuia să plec la maximum, să nu pierd contactul cu primul pluton la înot.
Start. Plec tare, aproape de maximum, pe primii 80-90 metri sunt în frunte, inima îmi bătea nebunește (cred că erau 190-200bpm), înghit apă, mi se oprește în gât și rămân fără oxigen, vreo trei secunde nu pot să respir, aproape leșin. Ce să fac? Să mă opresc? Cumva reușesc să scot apa din gât, îmi reveni, dar era cam târziu pentru că am pierdut contactul cu primul pluton. Sunt la vreo zece secunde în spate, în al doilea pluton.
Ies din apă un pic amețit. În zona de tranziție mă mișc rapid, sar pe bicicletă și dau la pedale cât de tare pot. Încep ușor-ușor să îmi revin. Știam că așa se va întâmpla. Ajung din urmă un pluton format din trei sportivi, unde era și Alex. Ne grupăm, ritmul scade, nimeni nu mai vrea să muncească, suntem prinși de încă niște sportivi. În față, la aproximativ 20 de secunde, erau sârbul Ognjen Stojanovic și bulgarul Emil Stovenev. Viteza plutonului în care mă aflam scădea tot mai mult. Îmi dau seama că toți cei de aici se gândeau că se vor bate pentru locul trei și fiecare își păstra forțele pentru ultima probă, de alergare. Acum realizez că aici am greșit eu, pentru că nu am mobilizat cumva plutonul să tragă mai tare, să îi prindem pe cei doi evadați.
Intrăm în ultima zonă de tranziție. Am avut un schimb foarte bun, ies din al 5-lea și plec tare, dar nu la maximum. Pe primul km trebuia să-mi găsesc ritmul și apoi să accelerez. Așa fac. Cresc treptat ritmul, cred că ajung la undeva în jur de 3min:10sec/km. Mă simt foarte bine, depășesc treptat. Mai întâi pe un turc, apoi un croat. Îl ajung și pe bulgar. Eram pe doi. Încep să sper, mai ales că mă apropiasem bine și de sârbul de pe primul loc. Numai că e prea târziu, se termină cei 5 km de alergare. Am totuși motive de bucurie, de mare bucurie. Am obținut cel mai bun rezultat al unui sportiv român la elite, în proba masculină.
Și așa am incheiat un sezon nebun, atingând toate obiectivele stabilite.
Performanțe 2013
Locul 1 – Cros Gerar
Locul 2 – Semimaraton Brașov – (cros 10 km)
Locul 1 – Campionatul Național de Triatlon (elite)
Locul 2 – Campionatul Balcanic de Triatlon (elite)
Locul 1 – Campionatul Național de Duatlon (elite)
Locul 1 – Campionatul Balcanic de Duatlon (elite)
Locul 1 – Triatlonul Fără Asfalt
Locul 1 – Kingsland Triatlon
Locul 1 – Triathlon Exterra, Bezid
Locul 1 – Campionatul Național de Triatlon Exterra, Sf.Ana
Locul 1 – Delta Rowmania Triatlon
Locul 1 – TriChallenge Mamaia
Locul 4 – Triathlon Internațional Brasov
Locul 2 – Romanian Triathlon Grand Prix Șosea (elite)
Locul 3 – Campionatul Național de Triatlon Elite (Serbia)
Locul 1 – Bioeel Triathlon Grand Prix Exterra (elite)
Si toate acestea datorită sponsorilor și prietenilor care au fost lângă mine. Dar și celor mai multor dintre voi, concurenți, participanți, spectatori care m-au susținut și încurajat în permanență.
Mulțumiri prietenilor Sergiu Antonie, Marian Chiriac, Grigore Adrian Mărgineanu, Adrian Ionescu, Cosmin Maxim, Ovidiu Cosma, Cristina Achimescu, Romeo Dunca, Laura Baciu, Dan Drăguleț, Adrian Nanulescu, Cristian Negrea, Remus Roland, Matei Giurcăneanu și clubului Delfinul, întregii echipe Veloteca, echipei Isostar, echipei Salomon Romania.
Mulțumiri sponsorilor: 168 Sport Station (www.168sport.ro), Ridetour (www.ride-tour.com), Merida (www.veloteca.ro), Veloteca (www.veloteca.ro), Isostar (www.nutrivita.ro), Salomon (www.salomon.ro), Primăria Orțisoara (www.primariaortisoara.ro), Bausch+Lomb (www.bausch.ro), OakleyRomania(http://www.facebook.com/OakleyRomania) AEM Timișoara (www.aem.ro), VDO Romania.
Și la urmă, un gând bun și mulțumiri special celor mai dragi persoane din viața mea: Francois, Olga, Simon, Anabelle. Vă mulțumesc.