10 cu felicitări pentru Ciprian Bălănescu la Testul Cooper

 

În decembrie anul trecut, Ciprian Bălănescu, campionul României la triatlon şi duatlon, a fost supus testului Cooper pentru a se afla starea condiţiei sale fizice al acestui moment. Testul Cooper a fost creat de Kenneth H. Cooper în 1968 pentru armata Americană, iar scopul acestuia este de a măsura starea persoanei. Condiţia fizică a atletului testat este dată de VO2 Max – capacitatea maximă a organismului unei persoane de a transporta şi de a folosi oxigenul în timpul exercițiului fizic incremental.

Testul este relativ simplu: persoana trebuie să alerge o distanţă cât mai mare timp de 12 minute şi pentru că rezultatele obţinute sunt folosite în scopuri medicale şi sportive atletul trebuie să aibă în timpul alergării un ritm cât mai constant şi nu sprinturi sau alergat rapid.

Ciprian a avut un rezultat neaşteptat de bun, însă neaşteptat nu pentru el ci pentru cei care l-au testat. El a alergat 3.760 m în 12 minute lucru care îl clasează la categoria „foarte bun” la masculin, atleţi experimentaţi. Pentru a ne da seama cât de extraordinar este acest lucru trebuie să spunem că nu există categorie mai bună decât „foarte bun”. Tot pentru comparaţie, pentru un atlet obişnuit sau junior, la categoria de vârsta a lui Ciprian, 20-29 ani masculin, „foarte bun” înseamnă peste 2.800 m, iar cea mai slabă categiorie este „foarte rău” şi înseamnă sub 1.600 m.

Pentru a fi şi mai relevant, testul lui Ciprian a fost completat a doua zi cu o măsurare a capacităţii sale de revenire după efort. Astfel testele au arătat că Ciprian era a doua zi recuperat în proporţie de 80%. Pentru evaluatori acest procent a fost uluitor. Dar nu şi pentru Ciprian si antrenorul său Flabio Carmona care au un plan bine pus la punct, ştiu ce urmăresc şi unde vor să ajungă.

Rezultatul lui Ciprian este cu atât mai relevant şi mai încurajator pentru noul sezon dacă ţinem cont de faptul că el este în acest moment în perioada de acumulare, deci nu se află încă în forma sa fizică maximă. Până când sezonul competiţional va începe Ciprian este încă în faza în care îşi pregăteste organismul pentru efortul de peste vară aşa că în lunile ce vor urma nu ne putem aştepta la altceva decât la performanţe din ce în ce mai mari. Acest lucru este unul excelent pentru Ciprian întrucât va fi în măsură să-şi ducă la bun sfârşit ţelurile propuse pentru sezonul 2014, dar şi pentru sponsorii săi care au încredere în el şi au ales să-l susţină în continuare. Nu în ultimul rând, rezultatele excelente obţinute de Ciprian Bălănescu la Testul Cooper îi oferă şanse reale pentru a fi inclus în Lotul Olimpic.